Tips για εγγυημένη επιτυχία στις εξετάσεις Proficiency του Cambridge

Το Ανώτατο Πτυχίο στην Αγγλική Γλώσσα του Cambridge (CPE: Certificate of Proficiency in English) αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ και το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες ως Γ2. Σκοπό έχει την αξιολόγηση της ικανότητας παραγωγής και κατανόησης γραπτού και προφορικού λόγου, πιστοποιώντας ότι ο κάτοχός τους διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις για να επικοινωνήσει σε ευφράδεια και εκλεπτυσμένο στιλ, να σπουδάσει σε ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα και να εργαστεί σε ανώτερες θέσεις. Το CPE αποτελείται από τέσσερα μέρη: την Κατανόηση Γραπτού Λόγου και Χρήση Αγγλικών, την Παραγωγή Γραπτού Λόγου, την Κατανόηση Προφορικού Λόγου και την Παραγωγή Προφορικού Λόγου. Πέρα από τη σωστή προετοιμασία, υπάρχουν και κάποια tips για τη σίγουρη επιτυχία στο μέρος Κατανόησης Γραπτού Λόγου και Χρήσης Αγγλικών.

Tips για το Open Close (Συμπλήρωση Κενών μέσα στο Κείμενο):

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος αυτής της ενότητας, στο οποίο δίδεται ένα κείμενο με οκτώ κενά. Ο υποψήφιος πρέπει να καταλάβει από τα συμφραζόμενα ποια λέξη λείπει και να τη συμπληρώσει στο κενό. Η άσκηση αυτή δεν είναι λεξιλογική, αλλά γραμματική. Έτσι, οι λέξεις που λείπουν είναι συνήθως άρθρα, αντωνυμίες, ρήματα, προθέσεις, συνδετικές λέξεις ή εκφράσεις.

Tips για το Word Formation (Δημιουργία Λέξεων):

Σε αυτό το μέρος δίδεται ένα κείμενο με οκτώ κενά. Για κάθε κενό δίδεται μία λέξη, ένα παράγωγο της οποίας είναι ιδανικό για να συμπληρώσει την πρόταση. Για να μπορέσουμε να συμπληρώσουμε τη σωστή λέξη, πρέπει να αναρωτηθούμε: Τι είδους λέξη ψάχνουμε; Διαβάζουμε την πρόταση, κατανοούμε το νόημά της και αναζητούμε το ιδανικό παράγωγο της λέξης ώστε να συμπληρωθεί το νόημα της πρότασης.

Tips για το Transformations (Δημιουργία Προτάσεων με τη χρήση Λέξεων-Κλειδιά):

Αυτό το μέρος διαθέτει έξι προτάσεις και μία λέξη για κάθε πρόταση. Ο υποψήφιος καλείται να ξαναγράψει τις προτάσεις, χρησιμοποιώντας τη λέξη που του δίνεται. Η πρόταση πρέπει να διατηρεί το νόημά της. Εδώ υπάρχουν τέσσερα πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας:

  • Μεταφέρουμε τις λέξεις κλειδιά.
  • Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε συνώνυμα των λέξεων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παράγωγες λέξεις από τις δοσμένες.
  • Προσέχουμε ώστε η πρόταση που γράφουμε να έχει τον ίδιο χρόνο με τη δοσμένη πρόταση.
  • Μετράμε τις λέξεις της τελικής πρότασης, ώστε να είναι εντός του ορίου.
Tips για τα Reading (Κατανόηση Κειμένου):
  • Στην Κατανόηση Κειμένου με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής, αν και τα κείμενα είναι μεγάλα, έχουν ένα θετικό. Οι ερωτήσεις για κάθε κείμενο είναι με τη σειρά. Έτσι, αν διαβάζουμε την κάθε ερώτηση κι έπειτα συνεχίσουμε με την ανάγνωση του κειμένου, θα εντοπίσουμε την απάντηση από την πρώτη ανάγνωση.
  • Για το κομμάτι της Κατανόησης Κειμένου μέσω της αντιστοιχίας των παραγράφων που λείπουν, υπάρχει τρόπος να εξοικονομηθεί χρόνος. Ξεκινάμε την ανάγνωση από τις παραγράφουν, κι έπειτα συνεχίζουμε στο βασικό κείμενο. Μέσω λέξεων στην αρχή και στο τέλος της παραγράφου, αλλά και του γενικού νοήματος, θα είναι πιο εύκολο να τις αντιστοιχίσουμε στην κατάλληλη θέση.
Στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Σακκά ξέρουμε τον τρόπο. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας κι επιλέξτε το δρόμο που οδηγεί στην εγγυημένη επιτυχία.